dimecres, 22 de desembre del 2010

En defensa de la llengua

Hi ha gent a qui no agrada que es parle, s’escriga o es pense en català. 
És la mateixa gent a qui no els agrada que es parle, s’escriga o es pense.
Ovidi Montllor



Sabríeu dir a quin cartell històric fa referència aquesta imatge? 

En quin context va aparèixer?


Com diuen els anglesos ara són dies sagrats o el que és el mateix...

18 comentaris:

Laia Freixanet Graners 1BSC ha dit...

Aquesta cartell històric fa referència a quan Franco va dir que la unitat nacional la volien absoluta, amb una sola llengua, el castellà i una sola personalitat, l'espanyola. Molt apropiada pel moment, el català sí que és la llengüa preferent a Catalunya, i que el tribunal suprem Espanyol digui que el castellà serà la llengua vehicular a les escoles, no ho és gaire, d'apropiat.
Bé, suposo que cadascú té la seva opinió, però penso que és molt important mantenir aquesta llengua com a font d'aprenentatge.

Els anglesos diuen ara que són dies sagrats o... holidays!

Mireia Sunyer 1r Batx Social ha dit...

Aquest cartell el van fer quan Franco va dir que la única llengua que apartir de llavors es parlaria, seria el castellà; a les escoles, al carrer, als bars, a la tele, ràdio...etc.
I els anglesos diuen que ara son dies de holidays, que en realitat vol dir, dies sagrats.

Abdelfettal Zouak ha dit...

El cartell va ser creat durant la dictadura de Franco per tal de protestar quan aquest personatge va dir que al territori espanyol només hi ha na llengua, la catstellana. Trobo que és important que a l'escola es fagin les classes en llengua catalana, ja que així els petits l'aprenen i la llengua no e sperd, ja que quan un poble perd la seva llengua, perd molt més que comunicació, perd la seva identitat.
Com a experiéncia própia, quan jo anava a l'escola primária vivia al centre i tots parlavem en català, peró ara que ens hem mudat amb la meva família, els meus germans van a una altre escola, i tot i que les classes les fan en català, entre amics parlen en castellà, ja que hi ha gent que els seus pares no el parlen i ells el consideren com a llengua estrangera, com l'englés o el francés i per aixó amb els meus germns parlo en català perqué no l'oblidin.

Anònim ha dit...

Aquesta imatge fa referència al cartell que va fer Josep Obiols, pare del polític Raimon Obiols, l'any 1920 per a "l'Assosiació Protectora de l'Ensenyansa Catalana".

Arrel de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'ensenyament del català el diari Ara va modificar el cartell d'Obiols i el va posar a la portada del diari, canviant el lema inicial que era " Ja sou de l'associació protectora de l'ensenyança catalana? ".

Tan l'any 1920 com ara cal lluitar per l'ensenyament en català.

Enric Kirtz Llobet
1Bat Tec

Anònim ha dit...

Aquest cartell està inspirat amb una de les obres més conegudes del pintor Josep Obiols, un dels artistes més representatius de la pintura catalana de la primera meitat del segle XX.

Obiols va fer aquest cartell l'any 1920 per a l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana. Va ser el diari ARA qui va canviar el lema original d'Obiols amb motiu de la sentència del Tribunal Constitucional del passat més de desembre contra la política d'immersió linguistica de la Generalitat de Catalunya.

Joan Kirtz Llobet

1r Batxillerat Humanístic.

Anònim ha dit...

Me deixat la part dels dies sagrats anglesos o el que vindrien a ser els holydays.

Joan Kirtz Llobet

1r Batxillerat Humanístic.

Anònim ha dit...

Aquesta imatge fa referència a una cartell
republicà de l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana (APEC), realitzat per Josep Obiols l'any 1922, que tenia com a títol: “Ja sou de l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana?”.
L'APEC, va ser una entitat creada l'any 1898 i va ser clausurada l'any 1939 per les autoritats franquistes. Tenia com a objectiu principal, impulsar la llengua catalana a les escoles.

Aquest cartell, podria ser que hagués reaparegut en el moment en el qual el franquisme (bàndol nacional) s'anava expandint per tot el territori espanyol (guerra civil), com a resposta a les accions (entre d'altres) que va fer en contra de la llengua catalana i la seva influència, per tal d'imposar un model lingüístic totalitari, el castellà, i alhora afavorir la dicatdura de Franco, que arribaria posteriorment. Aquest cartell, tenia que concienciar a la gent, que la llengua estava en perill, i que per tant, s'havia d'evitar la seva erradicació.

Els anglesos anomenen “dies sagrats” que és el mateix que “holidays”: holy (adj. sant o sagrat) i days (n. dies).

Marcel Blanes-1r BATX. Tecnològic.

Enric Perarnau Ollé ha dit...

Només cal dir que estic completament d'acord amb aquesta frase i aquest cartell. La llengua catalana ha estat i hauria de ser una llengua preferent i més dins del nostre país. Suposo que aquest cartell va ser exposat en l'època franquista, quan Franco obligava a tots els catalans a aprendre en una única llengua, el castellà.
Ara bé, jo penso que aquest cartell també podria estar penjat actualment arreu dels carrers ja que amb la nova sentència del tribunal constitucional, ja veureu com ben aviat tornem a estar com en temps de dictadura, tots: "hablando en cristiano..."

Anònim ha dit...

Aquest cartell és de l'epòca de Franco , quan va dir que prohíbia parlar amb Català.
Els anglesos diuen holidays, que volen dir dies sagrats per ells.

Júlia Gamisans Font

Marina ha dit...

Aquest cartell va ser creat pels catalans durant la dictadura de Franco, perquè aquest va decidir prohibir el català, tant de manera escrita, parlada, cantada, etc. El pobre home deia que la llengua que s'havia de parlar a Catalunya només podia ser el castellà, perquè segons ell la gent de Catalunya era Espanyola. Obviament aquest home parlava més que no pas saber, o més ben dit, feia massa el que li convenia sols a ell.
Em sap greu si alguna persona de les que participa en aquest bloc comparteix la idea que tenia Franco, jo dono la meva opinió i per molt que no ho comparteixi no vull ofendre a ningú.

Com diuen els anglesos ara són dies sagrats o el que és el mateix... HOLIDAYS! (ara per ara no hi estem pas, haurem d'esperar a les següents vacances ;) )

Marina Rodríguez Travé ha dit...

Que bé! Marina Rodríguez Travé!



I per cert, ja que és un bloc de català intenta canviar això que surt després de comentar de: "Se ha publicado tu comentario."

Anònim ha dit...

com diu tothom, aquest cartell va aparèixer quan Franco va obligar que la llengua per absolut (a les escoles, als carrers...) es parlaria castellà només es podia parlar català a casa (segons tinc entès). això va fer que molts catalans es possesssin en desacord davant d'aquesta llei. per això aquest cartell el que vol demanar és la llibertat, el dret a parlar català en terres de Catalunya...

xin-bei yuan

Anònim ha dit...

Pel que he trobat a Internet aquest cartell és una versió que ha fet el diari ARA del cartell que el pintor noucentista Josep Obiols va crear el 1929 per a l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana, una entitat creada el 1898 que impulsava el Català a les escoles.
No sé del cert si aquest cartell es va fer popular durant la dictadura de Franco, temps en els que com tots sabem la llengua catalana era prohibida, però amb la repressió que es vivia i la falta de llibertat d'expressió crec molt possible que com a reivindicació la gent l'intentés difondre, tot i així no em vull ni imaginar el que els podria haver passat als qui haguessin "enxampat" repartint-lo... Personalment, em sembla una vergonya que el Català hagi sigut perseguit i prohibit d'aquesta manera durant una trista època de la nostra història però més trist em sembla que ara, al segle XXI, s'hagin imposat aquestes tres lleis del Tribunal Suprem que pretenen que el castellà "també" sigui una llengua vehicular a les escoles, com a catalana que em sento m'ofenen aquestes lleis perquè si el català no es parla a Catalunya, on es parlarà? Si els catalans no aprenen català, qui ho farà? Crec que s'ha de lluitar d'una manera o altra perquè aquesta llengua no acabi desapareixent i aquest cartell em sembla una bona manera de fer-ho.

Helena Jover Escapa 1BCA

Albert Pahissa, 1BCA ha dit...

Aquest és un cartell que va ser creat per Josep Obiols el 1929 (abans de la dictadura franquista), eren temps de lluita contra el sistema monàrquic, a favor de la república, on la gent no tenia por de sortir al carrer perquè entenien que sols el poble venç el poble. Al arribar les tropes franquistes, van imposar la por al carrer a base de bombes, escopetes i dolor. La gent llavors va desistir, els republicans van perdre la guerra. Com molt bé deien: Vencereu però no convencereu.
Van assassinar el català des de l'arrel: l'educació.
Si l'educació no és en català, l'idioma es perd. Tot i així a Catalunya es va aconseguir mantenir-lo viu dins les cases, en els petits comerços... En canvi a Euskadi el van arrencar de la boca de tothom utilitzant la força bruta, considerant que més de tres persones formaven una associació il·legal. Només es va conservar dins les masies... i ara... ara què? vas a les capitals i només sents el castellà. Només als pobles s'ha conservat, ja que algunes escoles (anomenades ikastolas o alguna cosa per l'estil) s'educa en Euskera, i el PP les considera una "fábrica de militantes de ETA". El basc és un idioma que s'està extingint (està inclòs a la llista negra de la ONU) i és per això que considero molt més urgent la independència d'Euskadi que no pas la de Catalunya.

Tot i així, volent relacionar el cartell amb la actualitat, trobo que el Tribunal Constitucional està volent arrencar el català de l'escola mica en mica per la via "democràtica" així queden excusats de tota segona intenció.

L'únic que aconsegueixen es fomentar el nacionalisme (tant espanyol com català) i com sempre dic jo: en aquest món hi sobren tres coses: el capitalisme, la religió i el nacionalisme.
No seria més bonic viure en pau tots junts, sense descriminar-nos, conservant cadascú la seva llengüa i no pas posar una altra frontera que l'unic que farà és empitjorar la situació social? Sí d'acord, ens discriminen, però a cas nosaltres no? nosaltres no odiem als espanyols, quan la majoria està en contra del que va passar i de la imposició del castellà en la dictadura? Estem generalitzant, molts ens estimen i ens recolzen. Jo no els vull odiar.

Anònim ha dit...

Aquest cartell va ser creat en l'època de Franco durant la dictadura. El que volia Franco per aquest país era una única llengua , el castellà.
Franco va intentar fer desaparèixer el català i en contra oposició es va crear aquest cartell entre d'altres.



Xavi Ribas 1er batx. tecnològic

Sonia Rinaz Costa ha dit...

Aquest cartell fa referència a l'àpoca en que Franco va decidir que a Espanya només es parles el castellà. El més important va ser implantar aquest pensament a les escoles, és a dir en l'educació. No es permetia educar en català a Catalunya, que és on predomina la llengua catalana, bastant contradictori i estúpid no?
Igualment,cadascú tindrà el seu punt de vista, i jo crec que t'agradi o no una llengua no seràs mai ningú prou poderós com per destruir-la.

Per cert, dies sagrats... holidays! Dies molt importants en les nostres vides, que ens ajuden a recordar que a la vida hi ha un munt de coses a fer i que cal disfrutar-la al màxim. Dies que per cert, no vaig poder disfrutar ja que estava de pràctiques, així que no per tothom són iguals, i no tothom els necessita igual ( de fet, crec que tothom pensa que els necessita més que ningú).

Anònim ha dit...

És un cartell publicat durant la dictadura del franco, dient que només volia una sola llengua, el castellà.D'aquesta manera suprimia el català com a llengua, suposo que amb l'objectiu de fer-la desaparèixer, però no cal dir, que el català és més que una llengua, són uns pensaments, una nacionalisme, que no ens el treu ni el franco ni la mare que el va parir. El cartell mostrat, va ser creat per aquells amb qui no estaven d'acord amb la "idea" de Franco i volien defensar el català com a llengua i tot el que implica. La veritat, amb poso a la pell de la gent a aquella època i no debia ser gens fàcil fer un cartell en contra de la idea franquista i publicar-lo com ho van fer. Així m'agrada catalans. No es per dir-ho, però avui dia, encara s'està lluitant pel català, ja que molta gent, es pensa que a catalunya amb el castellà tothom l'entén i ens hem de posar durs en aquest tema i parlar amb català sempre, i això vol dir que si ens trobem amb una persona que ens pregunta amb castellà, l'hem de respondre amb català.

Oriol Solé. batxi econòmic

Anònim ha dit...

Aquest cartell hauria de ser la nostra referència. Va ser publicat a l'època franquista, quan no es podia parlar en català a l'escola, bé, de fet no es podia parlar enlloc però m'enorgulleixo de dir que aquesta llei no es complia. Així doncs, és un cartell bastant antic però opino que encara és vigent en l'actualitat, ja que l'opressió espanyola i la marginació del català encara existeixen avui en dia, malgrat els grans avenços que hem fet. Catalunya és una nació, i ha de tenir el dret de poder parlar amb la seva llengua sense que siguem criticats o ens imposin una altra llengua. L'escola ha de ser en català si volem conservar la nostra llengua. Sincerament, crec que l'única solució al problema en general, és l'independència, però és un tema que se'n va de la qüestió, així que crec que s'ha de lluitar per un ensenyament en català.
Ernest Ossó Castillón 1rBS