divendres, 17 de desembre del 2010

La Venjança Catalana (II)

La Gran Companyia Catalana
Els turcs va derrotar
Lluitant sota l’ordenança
De l’imperi bizantí
Fou aquell qui els va trair
I va assassinar llur cabdill
Roger de Flor i molts companys
Que el van seguir

VENJANÇA CATALANA
QUE TREMOLI L’ENEMIC
EN VEIENT LA NOSTRA ENSENYA
I L’ODI QUE PORTEM DINS

La set de venjança els feu resistir
Varen defensar-se heroicament
A la ciutat de Gal·lípoli sembrant el terror
No van perdonar, la fúria als ulls, coltell a la mà

El nom de català, Atenes atemorí
Arrasaren ciutats i pobles rere seu ningú viu
Cremaren llurs naus per privar-se de fugir
Una cosa tenien molt clara: LLUITAR O MORIR!






Creieu que les cançons ens poden servir per aprendre història?
Sabries dir què era la Gran Companyia Catalana? 
Què ens diu el primer vers de l'última estrofa?
Saps què és un coltell?

29 comentaris:

Albert Pahissa ha dit...

Un clar exemple de cançó històrica és aquesta, és clar que es pot aprendre amb una cançó! Com si fos una pel·lícula o un llibre. Aquesta cançó ens explica els sentiment català enfront els turcs, a qui consideren traïdors. Per tant a través de les cançons podem saber tant el que va passar a nivell històric com el que va passar a nivell personal o sentimental.

La gran companyia catalana era una companyia de mercenaris que estava formada (majoritàriament) per almogàvers, aquells que lluitaven per diners. estava formada per uns 6.500 almogàvers (segons la vikipèdia) que van ser contractats per l'emperador Bizantí per a lluitar contra el turcs que estaven intentant envair l'imperi Bizantí.

El primer vers de la última estrofa diu que van guanyar aquella batalla, i que van fer renom dels catalans: els van atemorir.

Un coltell és una mena de ganivet, una arma blanca utilitzada en aquella època per a les lluites.

Albert Pahissa, 1BCA

Anònim ha dit...

home jo penso que si que podem aprendre una mica d'hist'oria amb una cançó, no tant com un llibre ni una peli és clar.

Tinc entès que la gran companyia catalana era una companyia de mercenaris principalment formada per almogàvers aragonesos i catalans veterans de la guerra de sicília.

Suposo que amb el primer vers de la última estrofa, després d'haver guanyat la guerra, els catlans els van atemorir.

Anònim ha dit...

a per cert, que m´he despistat, sóc el Joan Salomó de 1r de batxi del social.

Anònim ha dit...

Personalment penso que les cançons poden servir per aprendre història, ja que solen estar a disposició de tota la població,i per tant, és un bon mitjà per donar a conèixer una regió, i a més no solen utilitzar un llenguatge massa carregat, per tant poden ser ben enteses i memoritzades.

La Gran Companyia Catalana, va ser una companyia de mercenaris, creada per Roger de Flor i estava formada per almogàvers aragonesos i catalans. Fent referència al fragment de dalt, la Gran Companyia va ser contractada per lluitar contra el turcs otomans.

El 1r vers de l'última estrofa ens diu que la Companyia, al vèncer als turcs, van ser una de les forces més poderoses del moment,que posteriorment va acabar amb el ducat d'Atenes.

Un coltell vindria a ser com un gran ganivet, utilitzat com a arma a les batalles.

Marcel Blanes-1r BATX. Tecnològic.

Èric Vande Vliet Gómez ha dit...

Crec que una cançó és molt més fàcil de recordar, i alhora sería més atractiu aprendre una cançó amb l’historia de Catalunya, per exemple, que no pas haver d’estudiar 20 pàgines de un llibre. Per això penso que seria una forma eficaç de transmetre fets històrics de les diverses generacions.

No, no se que és la Gran Companyia Catalana, per això he decidit informar-me i ara se que era una companyia formada per almogàvers els quals lluitaven a canvi de diner que els pagava l’emperador Bizantí per intentar vèncer els Turcs

Fa referència a la batalla que van guanyar els Catalans contra els el guerrers d’Atenes, ja que aquests van ser atemorits com diu al primer vers de la ultima estrofa.

Un coltell és com un punyal o ganivet, format per una fulla de metall unida a un mànec de fusta. L’utilitzaven alguns guerrers com a arma blanca per a les lluites de la època.

Glòria Macià ha dit...

Creieu que les cançons ens poden servir per aprendre història? I tant! A mi hi ha cançons que m'han marcat molt (hi ha la versió de la trinca de la fava d'en rei en Jaume que és genial...) però s'han de contaxtualitzar sinó no les trobo massa útils. Per exemple Mar i Cel anant més lluny de la història d'amor ens mostra una societat,una manera de pensar, l'expulsió dels moriscos, l'impacte de la corseria...

Sabries dir què era la Gran Companyia Catalana? No, la veritat és que no en tenia n'hi idea però ara ja sé que estava integrada per almogàvers i que es dedicaven a erradicar la superpoblació (per exemple de turcs prop de Bizansi).

Què ens diu el primer vers de l'última estrofa? Explica una neteja considerabla a Grècia des d'un punt de vista molt català... a aquells pobres desgraciats no li deurien pas fer una oda a tal matança.

Saps què és un coltell? Un coltell és un ganivet utilitzat com arma de gerra amb una fulla d'aquelles que fan resar...

Anònim ha dit...

Aquesta cançó és un bon exemple de que les cançons ens poden ensenyar història, però has de saber de què et parlen, sinó no serveix de gaire.

La Gran Companya Catalana eren els almogàvers i mercenaris que van anar a l'imperi Bizantí a lluitar contra els turcs.

"El nom de català, Atenes atemorí" Vol dir que quan van matar al Roger de Flor i els almogàvers per venjança ho van destruïr tot van fer que la gent d'allà tingués por només de sentir el seu nom.

Un coltell és un instrument que consisteix en una fulla d'acer relativament curta, amb un sol tall i un màne de fusta, metall, etc, a vegades formant una sola peça amb la fulla. Per qui no ho entengui es un ganivet i punt.(cita textual de la Gran Enciclopèdia Catalana, menys l'última frase).

Mercè Mañosa

Anònim ha dit...

Comparteixo totalment que les cançons ens poden ser de gran ajuda per aprendre història perquè busquen musicalitat i contenen figures retòriques que faciliten que recordem la cançó. O no us ha passat mai que escolteu cançons que potser fa molt temps que no havíeu escoltat i sense saber el per què, la recordes sencera o la majoria d'ella?
Doncs així justifico la meva opinió.

Informant-me sobre la Gran Companyia Catalana he descobert que eren un conjunt de guerrers que seguien un codi d’honor i defensaven les idees dels monarques catalano-aragonesos. Que van ser els protagonistes de les grans i admirades accions de la conquesta de la Mediterrània, ja que tot i ser costoses i treballades, van conquerir pràcticament tota la franja de la Mediterrània des de Atenes fins la península ibèrica i és per aquest fet que van ser reconeguts per a la història.
L'últim vers de la última estrofa explica la derrota d'Atenes contra els almogàvers, va ser una gran conquesta.
Una informació de més és un fragment que he trobat de Ramon Muntaner que deia: "cap peix al mediterrani no s’atrevís a sortir a la superfície sense portar sobre el seu llom la bandera catalana". Ens deixa ben clar el poder que tenien els almogàvers.
Un coltell era un ganivet molt afilat que feien servir com a arma.


Mariona Ribas

Anònim ha dit...

Si que és totalment cert, que algunes cançons ens poden servir per aprendre història, està clar que no aprandrem tant com podria ser amb un llibre però va ver tenir en compte que amb les cançons podem aprendre.

Respecta a la segona pregunta, de què és la Gran Companyia Catalana, m'he pogut informar que son una sèrie de guerres que estàn formades per almogàvers per lluitar contra els turcs otomans que van amenaçar l'imperi Bizantí.

El primer vers de l'última estrofda fa referència a la gran batalla que van guanyar els catalans contra els la gent guerrera d’Atenes.

El coltell, és un ganivet que abans es feia servir com a arma, el portaven sempre i estava molt afilat.

Laura Badia 1r BATX-SOCIAL

Anònim ha dit...

Jo crec que les cançons és una manera molt dinàmica i per tant crec que va molt bé per apendre, perquè canviem i no sempre amb llibre.
La gran companyia catalana era una companyia de mercenaris que estava formada per almogàvers. El primer vers de la última estrofa diu que van guanyar aquella batalla.
Un coltell és una mena de ganivet, una arma blanca utilitzada en aquella època per a les lluites.

Júlia Gamisans Font

Salut Enrqiue ha dit...

Sovint utilitzem cançons per aprendre conceptes o altres coses semblants. Per exemple, a anglès de petits t'ensenyaven els colors i dies de la setmana amb una cançó amb una melodia molt rítmica i fàcil.
És molt útil.
La gran companyia catalana era una companyia formada per mercenaris, i aquesta formada per almogàvers. Els qui lluitaven pels bens materials i econòmics.
I un coltell era allò que feien servir per poder lluitar i defensar-se, una espècie de ganivet.

Salut Enrique ha dit...

Se m'ovlidava! El primer vers de l'última estrofa anuncia el troimf d'aquella batalla.

Anònim ha dit...

Jo crec que es pot aprendre amb una cançó i a més és una manera divertida. Aquesta en concret ens serveix per aprendre història.

Jo no sabia que era la gran companyia catalana però desprès de buscar per Internet he entès que era un grup de mercenaris creats per Roger de Flor i contractats per l'emperador bizantí que lluitaven contra l'imperi de "otomano"


El primer vers de l'última estrofa diu que desprès de guanyar el nom català causava por.

És un ganivet que en aquella època s'utilitzava com arma blanca "fulla de metall amb mànec de fusta"

SONIA BARGUILLA 1batx.soc.

Anònim ha dit...

Amb una cançó si que es pot aprendre història ja que no es que sigui un esforç escultar-la, es millor que haver de llegir-ho en un llibre i de la forma en la que ho digui i el ritme serà més fàcil d'aprendre.

La gran companyia catalana van ésser els soldats que van conquierir territoris fins a Atenes, que van portar a la major expansió de la corona Catalano-aragonesa.

Al presentar-se com catalans que eren els que havien conquerit ja molts territoris, la resta de exèrcits els hi tenia gran respecte i por, perque sabien que aquell exèrcit acabaria amb tot.

El coltell era una daga medieval o navalla característica dels almogàvers que utilitzaven en les batalles.

Ivan Ruiz Palacio 1r Batxillerat Tecnologic

Anònim ha dit...

Penso que les cançons poden ser molt útils per a recordar fets històrics ja que els transmeten d’una manera més expressiva, viva i directe que els llibres i concentren tot el sentiment i la passió del que diuen, cosa que t’ajuda a posar-te a la pell d’aquells que ho van viure.

Crec que quan parla de la Gran Companyia Catalana es refereix als almogàvers, un grup format per catalans i mercenaris dirigits per Roger de Flor.

El primer vers de la darrera estrofa reflecteix la victòria dels catalans sobre els turcs. Diu que Atenes es va atemorir perquè els turcs eren els que fins aleshores ocupaven el territori.

Un coltell, tal i com ja han dit altres companys, és un ganivet que s’utilitzava en aquella època i del qual també van fer us els almogàvers en lluites com aquesta que descriu la cançó.

Alícia Claramunt 1BCA

Marina Méndez ha dit...

Home, jo estic amb la Glòria.
A mi la Trinca em va marcar el dia que la vaig escoltar.
Per tota la resta, jo crec que ja s'ha dit tot, el coltell ja s'ha dit què és, com una mena de navalla, una "daga".

Cristina Morral Salazar ha dit...

Jo crec que les cançons ens servirien per aprendre història perquè és més divertit i no et dons compte de que estàs estudiant, recordaríem la lletra de la cançó i a la vegada estaríem aprenen història.
La Gran Companyia Catalana, com han dit, era una companyia que va ser creada per Roger Flor, estava formada per mercenaris que estava formada gairebé sempre per almogàver, que van anar a l’imperi Bizantí a lluitar contra els turcs.
El primer vers de la última estrofa diu que va guanyar la batalla dels turcs, la companyia.
Un coltell, és un ganivet, en que aquella època es feia servir com a arma a les batalles.

Laia Freixanet Graners 1BSC ha dit...

Jo crec que les cançons poden ser una gran ajuda alhora d'aprendre alguns fets històrics, perquè és molt més fàcil de recordar i sempre et vindrà més de gust apendre't una cançó que dos fulls d'un llibre. Fins i tot hi ha vegades que no t'hi has d'esforçar massa en aprendre-te-la perquè la recordes inconsientment.

La Gran Companyia Catalana fou creada per Roger de Flor i ell n'era el megaduc. La colònia genovesa hi estava en contra i van batallar amb els catalans. La Gran Companyia estava formada per almogàvers i dirigida per quatre capitans elegits i pel consell dels dotze. Van combatre en diferents batalles però de les més importants és la de l'Imperi Bizantí, on lluitaren contra els turcs.

El primer vers de l'última estrofa ens diu clarament que la paraula "català" produïa temor sobre els enemics, els turcs.

La paraula coltell prové del llatí cŭltĕllus (ganivet petit) i és un ganivet format per una fulla d'acer curta, amb un mànec de fusta, metall...
Era una eina molt utilitzada en aquella època, en varis oficis i també en les batalles.

Adrià Galera ha dit...

Oi! tant que les cançons ens poden servir per aprendre història, per exemple a 3r d'E.S.O la nostra professora de Socials ens va posar una cançó de Mecano de quan el capità Scott, Evans, Wilson, Bowers y Oates fan una expedició a l'antàrtida, i crec que si la cançó té un cert ritme, una bona lletra etc ens pot servir molt.
La Gran Companyia Catalana va ser creada per Roger de Flor, eren un conjunt d'Almogàvers(vora uns 7000)que van participar en diferentes batalles i expedicions però la més destacada fou la guerra contra els Otomans(turcs).
Aquest vers ens diu que els Catalans, o el nom de Catalunya va atemorir Atenes, i van caure als nostres peus.
En quant al coltell, és un tipus d'arma blanca que utilitzaven els Almogàvers, al que ara li podriem dir "machete".

VISCA CATALUNYA LLIURE ||*||

Anònim ha dit...

Té raó l'Adrià la professora de socials ens va posar aquesta cançó, també la dels segadors i una que parlava de la guerra de successió"Romanç de cec".
La Gran Companyia Catalana estava formada per mercenaris que majoritàriament eren veterans almogàvers aragonesos i catalans de la guerra de Sicília.
Doncs que els d’Atenes quan van escoltar el nom dels catalans van fugir.
Un coltell és un ganivet petit.

Maria José Vera 1batx/Social

Anònim ha dit...

Per suposat que les cançons ens poden servir per aprendre, és més, crec que és un mètode molt més eficaç que agafar un llibre d'història i empollar-te'l.
La Gran Companyia Catalana eren una sèrie de soldats aragonesos i catalans que lluitaven contra els turcs otomans que després de moltes batalles van aconseguir arribar a Grècia i allà declarar-li la guerra al Duc d'Atenes, que per suposat va guanyar La Gran Companyia Catalana.
En el primer vers de l'ultima estrofa diu que els catalans van atemorir Atenes, perquè quan van guanyar la guerra del Duc, La Gran Companyia Catalana va apoderar-se del Ducat d'Atenes.
I per últim el coltell és una mena de ganivet que utilitzaven els almogàvers en les batalles.

Mireia Sunyer 1r Batx Social

Anònim ha dit...

Es una bona manera de fer història i crec que està be fer-ho a classe de tant en tant, mes que re per distreurens... La gran companyia catalana eren soldats de Catalunya i Aragó que lluitaren contra l'imperi otomà per aconseguir arrivar a atenes i conquerir-la.

Arnau Arner 1 batx. soc.

Anònim ha dit...

El fet d'aprendre història mitjançant cançons em sembla força innovador i sí, crec que pot ésser una bona via d'aprenentatge encara que tampoc m’emocioni especialment; de tant en tant alguna cançó com en aquest cas que acompanyi un poema doncs crec que és divertit i està bé.

Respecte a la Gran Companyia Catalana el que puc dir és que era un grup de mercenaris bàsicament almogàvers catalans i aragonesos que tenien l’experiència d’haver estat a la guerra de Sicília i que actuaven sota les ordres de Roger de Flor serveis del qual havia contractat al 1303 Andrònic II Paleòleg. Eren aproximadament uns 6.500 homes i la seva missió principal era lluitar contra l’imperi Otomà. Tot això no és res més que informació extreta de la vikipèdia, ho confesso...

El primer vers de l’última estrofa del poema ens indica el temor que els almogàvers van sembrar a la població otomana; en l’enllaç inferior del poema on posa “almogàvers” s‘exposa que allà on s’esperava l’arribada dels temuts almogàvers, els homes i dones otomans/es mataven prèviament els seus fills/es per tal de que no fossin els mercenaris qui ho fessin. Aquest enllaç crec que m’ha ajudat a entendre el significat d’aquest vers que potser a priori no m’ha pogut sembla tant dur.

Finalment un coltell és el nom que rep un tipus de ganivet, bastant afilat, per les imatges que he vist en alguns casos té una forma més adestralada i en d’altres menys i en general de mida superior a la d’un ganivet qualsevol de taula.

Arnau Huguet Bordons.

Anònim ha dit...

que amb una cançó es pugui aprendre història és evident però s'ha de tenir en compte la cançó, és clar. No només amb una cançó es pot aprendre història, sinó amb qualsevol altre cosa, com per exemple un llibre, un DVD...

La gran companyia catalana era una companyia de mercenaris catalans i aragonesos que estava formada per almogàvers, que lluitaven per diners. Estava formada per uns moltíssims almogàvers entre 6.000 i 7.000 que van ser contractats per l'emperador bizantí per a combatre contra el turcs que en aquell moment volien envair l'imperi Bizantí.

El primer vers de la darrera estrofa ens explica la victòria dels catalans enfront els turcs. Expressa que Atenes es va tenir por dels turcs perquè eren els que fins al moment ocupaven el territori.

Un coltell és com una daga, constituït per una fulla de metall amb el mànec de fusta. La feien servir alguns guerrers com a arma blanca.

Nil Vallès
1BSC

Anònim ha dit...

Jo crec que sí que es pot aprendre historia a partir d'una cançó. molts cantants expressen els seus sentiments en una cancó i captem allò que ell vol expressar, per tant... no és el mateix que aprendre historia en una cancó historica també?
aixo de la gran companyia catalana no en tenia ni idea...però ara ja sé que era un grup de mercenaris sota el manat de Roger de Flor. i el primer vers de la última estrofa parla de la victòria dels catalans contra els turcs que poblaren Atenes. un coltell és una mena de ganivet.

xin-bei yuan 1batx.soc

Anònim ha dit...

Crec que si es podria aprendre història per mitjà de la música ja que a qualsevol persona li és més fàcil aprendre la lletra d'una cançò que no pas aprendre la mateixa lletra en un llibre.

La Gran companyia catalana va ser una companyia de mercenaris creada el 1303 per Roger de Flor i formada majoritàriament per almogàvers aragonesos i catalans veterans de la Guerra de Sicília.

El primer vers de l'ultima estrofa diu que Atenes va quedar atemorida després de la victòria dels catalans.

El coltell és un ganivet que s'utilizava en aquella època.

Mishelly Mayo 1r batx. Tecnològic

Marina Rodríguez Travé ha dit...

Sabries dir què era la Gran Companyia Catalana?
Havia sentit a parlar alguna vegada de la Gran Companyia Catalana, però realment no sabia el que era. He buscat informació i he llegit els comentaris dels companys i he descobert que era una companya de mercedaris creada per Roger de Flor que estava formada majoritàriament per almogàvers catalans i aragonesos (lluitaven per diners). La formaven 6.500 homes contractats per l’emperador Bizantí quan els turcs intentaven envair l’imperi Bizantí perquè aquests lluitessin contra els turcs.

Què ens diu el primer vers de l'última estrofa?
El primer vers de l’última estrofa diu que la Gran Companyia Catalana van vèncer als turcs i van aconseguir atemorir-los.

Saps què és un coltell?
Un coltell és un instrument que consisteix en una fulla d’hacer relativament curta, amb un sol tall i amb un mànec de fusta, de metall, etc… (Enciclopèdia Catalana). Ells l’utilitzaven com a arma blanca en les batalles. És bastant semblant a un ganivet, però deu fer bastant més mal…

Anònim ha dit...

Creieu que les cançons ens poden servir per aprendre història?
Sí, però a petita escala. Està clar que et pots orientar i mirar més o menys per on van les coses, però res més que això.
Sabries dir què era la Gran Companyia Catalana?
Estava formada per mercenaris, anomenats Almogàvers, però no eren uns mercenaris qualsevols, molts d'ells els havien estat delicuents, i tenien una destresa molt gran amb les armes, també cal destacar que eren infanteria, és a dir, que no anaven a caball, cosa que en principi suposava inferioritat, però tenien les armes adequades per poder fer-hi front i així ho van fer.
Què ens diu el primer vers de l'última estrofa?
Es veu que a Grècia, hi ha una dita que diu: "cuidado que vindran els catalans" igual que nosaltres diem, l'home del sac, o expresions per l'estil. I això es deu a que els Almogavers, durant la vengança catalana, per honrar al seu líder Roger de Flor, van saquejar cases i matar a molta gent.
Saps què és un coltell?
Només ser que és una arma de l'època

Josep Serrano i Serrat

Anònim ha dit...

Creieu que les cançons ens poden servir per aprendre història?

Jo crec que en una part si que poden servir ja que poden servir per saber com vivien abans com les cançons trobadorescas i que també és una forma divertida d ´ aprendré i et pot ajudar per saber més de lo que pasava en cualsevol ámbit.

Sabries dir què era la Gran Companyia Catalana?

La Gran Companya Catalana va ser una companyia formada de mercenaris que és deien els Almogàvers que la va crear Roger de Flor en el segle 14, després de la mort de Pere el gran. La Gran Companyia Catalana va conquistar constantinoble i el imperi bizanti i defensavan la corona catalanoarognesa.


Què ens diu el primer vers de l'última estrofa?

Jo creec igual que an dit ja que tant el primer vers com l ´ última estrofa parla de el triomf dels Almogàvers sobre els turcs en Atenes i com els Almogàvers van semblar el terro on anaven.



Saps què és un coltell?

El coltell sería com un tipus de ganivet que utilitzaven abans els Almogàvers per a lluitar o caçar.

Noel Flores Corrales 1BSC