diumenge, 12 de desembre del 2010

Us recorda alguna cosa...?

38 comentaris:

Anònim ha dit...

A mi em fa l'efecte que és algun símbol que fa referència a Jaume I (com es veu: J +), escriptor de la primera crònica: "El llibre dels feits".

Mireia Gambús Ribera, 1r BTX Tecnològic.

Anònim ha dit...

Estic dacord amb la mireia, trobu que és un símbol referit a Jaume I
Crec que es la tapa del llibre.
Aquesta crònica és afectada per un fort sentiment religiós i crec que el costat de la J està la creu religiosa
David Morral Salazar, 1r Batxillerat Tecnològic

Anònim ha dit...

Em sembla recordar que aquest quadre es troba a la Generalitat en un despatx del govern. És un quadre dividit en quatre parts, de les que cada una fa referència a una de les quatre grans cròniques. Es pot observar clarament la J de Jaume I, i la P de Pere III el Cerimoniós. Les altres dues parts es refereixen a les altres cròniques.

Daniel Castrillo 1BCA

Anònim ha dit...

Aquest cuadro surt el final del polonia quan el Montilla fa el seu discurs, surt radera seu.

Joana Vailapuig 1B

Anònim ha dit...

És un quadre de Tàpies dedicat a les quatre cròniques la J i el n1 són referents a Jaume primer, com molt bé ha dit la Joana el quadre està situat al palau de la Generalitat a la sala on es fan les reunions del consell executiu. La + és una creu que apareix en molts quadres de Tàpies i que simbolitza la relació primària entre dos mons(terrestre i celest). Tàpies també firma les seves obres amb T que simbolitza Tàpies i Teresa que era la seva dona.

Joan Kirtz Llobet 1B Humanistic

Anònim ha dit...

Com ja han dit, aquest quadre es refereix a la crónica de Jaume primer, el llibre dels fets. Crec que el + és una creu, i té alguna cosa a veure amb la religió peró no n'estic del tot segur.

Abdelfettah Zouak, 1BT/H

Anònim ha dit...

jo al principi, sense llegir els comentaris, sabia que s'estava referint a la crònica de Jaume I i la creu no sabia què simbolitzava. En llegir tots els comentaris, ara si que deduixo que la creu s'està referint a les 4 grans cròniques o allò que ha dit en Joan Kirtz, que s'imbolitza la relació primària entre dos mons.
Xin-bei Yuan 1erbatx.soc

Anònim ha dit...

Yo crec que és referix a les quatre cròniques.
J1 és per identificar Juame I.
I la creu significarà sobre les altres tres cròniques.
Això tambè ho he vist a Polonia.

Sonia Barguilla 1batx.soc

Albert Pahissa ha dit...

Sí, apareix al polònia, però no crec que això fos una veritable pista la veritat... hehehe almenys seré sincer: no en tenia ni idea a què es podia referir, podría ser a sant Jordi (per la J i per la creu +) ja que és el patró de Catalunya i per això es troba a la Generalitat Catalana. Al veure el context de les cròniques potser sí que em podria haver adonat de que es referia a Jaume I, però he comès l'error de llegir altres comentaris... Ja em perdonareu ;)

Anònim ha dit...

Aquesta imatge correpon a un fragment d'un quadre d'Antoni Tàpies, anomenat "Les quatre grans Cròniques", definides com els quatre evangelis de la pàtria catalana, segons Àngel Guimerà.
Com bé s'ha dit anteriorment es troba situat al Palau de la Generalitat, a la sala Tarradellas, on es reuneix el Consell Executiu.
El quadre d'aquest artista, està dividit en quatre plafons, i la imatge que hi ha al damunt correspon al primer plafó, dedicat a la Crònica de Jaume I. Ho podem saber pel símbol J1, que correspon al seu nom.
La creu vermella, no és més que un símbol utilitzat amb freqüència a l'obra d'Antoni Tàpies.

Marcel Blanes-1r BATX. Tecnològic.

Anònim ha dit...

Estic d'acrod amb la Sonia i l'Albert, aquest quadre representa a les quatre cròniques i també l'he vist al Polònia.

Joan Salomó - 1r BATX.SOC

Èric Vande Vliet ha dit...

Com ja han esmentat alguns del meus companys, crec que la lletra J simbolitza la inicial de Jaume, pel que fa el numero 1 que trobem de color negre, probablement fa referència a Jaume I (primer). En canvi no he sabut trobat el significat de la creu que hi ha a la part dreta del quadre,alguns comentaris deien que podria tenir relació amb el caràcter religiós de Jaume I, en això no hi estic d'acord ja que pel sol fet de ser una creu no ha de ser sempre quelcom religiós, al no saber el significat, no he pogut evitar llegir alguns dels comentaris, i estic dacord amb el que diu el Joan Kirtz respecte a la creu, ja que el trobem en varis quadres de Tàpies i com molt bé ha explicat el meu company la creu simbolitzaria, pel pintor, dos móns ( el terrestre i el celeste).

Glòria macià ha dit...

Ah! Jo l'he vist moltes vegades aquest quadre!!! Surt darrera el Montilla de polònia. Reconéixer l'autor és molt fàcil: Sempre que hi ha un quadre horrible en un lloc importantíssim (la Generalitat) o és d'en Miró o és d'en Tàpies.

He buscat info: us la passo!

Conjunt de quatre plafons pintat el 1990 i que constitueixen la decoració de la Sala Antoni Tàpies Tarradellas (*) del Palau de la Generalitat, on es celebren les reunions del Consell Executiu. Estan dedicades a les Quatre Grans Cròniques, definits per Àngel Guimerà com els «quatre evangelis de la pàtria catalana».

El primer plafó està dedicat a la Crònica de Jaume I: el símbol J1 correspon al nom del rei, petjades humanes i el text «fe sense obres morta és» tret de l'epístola de Sant Jaume que encapçala la Crònica.

El segon plafó està dedicat a la Crònica de Bernat Desclot, que explica la vida del rei Pere el Gran. Les potes de cavall i les petjades humanes fan referència a les expedicions reials. Com a símbol hi ha lletra D, inicial del cognom del cronista. El text, «dels grans fets e de les conquestes» correspon al pròleg de la Crònica.

El tercer plafó és sobre la Crònica de Ramon Muntaner. El símbol català de les quatre barres recorda la frase de l'almirall Corral Llança que va arribar a afirmar que ni els peixos s'atrevien a nedar pel mar sense mostrar la divisa dels reis catalans. El text «què us diré» és una frase introductòria utilitzada amb freqüència pel cronista.

El quart plafó el dedica a la Crònica de Pere III, el Cerimoniós. Els signes P i els tres pals fan referència al nom del rei. La boca de la fera fa al·lusió al text de David (Llibre dels Reis): «Em tragué de la gola del lleó e de la grapa de l'ós».

Les creus negra i vermella són símbols tot sovint presents a l'obra d'Antoni Tàpies així com la inicial del seu cognom.

Si voleu la web és: http://caballe.cat/wp/les-quatre-grans-croniques-antoni-tapies-palau-de-la-generalitat/

Sort!!!

Anònim ha dit...

És el quadre que surt darrere el montilla del polònia quan fa el discurs final. I surt la P III de Pere III el Cerimoniós i la J de Jaume I. (crec que vol dir això)


Mercè Mañosa 1-BCA

Anònim ha dit...

Bé, m'he mirat els dos primers blocs i sincerament penso que són dos temes bastant tancats. És a dir, no es pot donar una opinió argumentativa ni a favor ni en contra i per tant, al no ser una "debat" tan personal i subjectiu, acabaré dient el mateix que han dit els meus companys.

Bé, doncs jo aquest quadre també l'havia vist al Polònia però mai m'havia cridat l'atenció. Tal i com ha dit la Glòria (em refereixo a la informació verdadera que ha donat sobre el tema) aquest quadre pertany a una sèrie de 4 quadres. En aquest cas aquest representa a Jaume I. Els 4 quadres són la representació de les 4 cròniques: La crònica de Jaume I, la crònica de Bernat Desclot, la crònica de Ramon Muntaner i la crònica de Pere III, el Cerimoniós.
Va ser una obra pintada per Antoni Tàpies el 1990.

Això ens dóna un clar exemple de la importància que tenen les cròniques en la nostra història, ja que són narracions de fets històrics que ens deixen constància de totes les acciones que van fer els reis al llarg del seu regnat i que ens situen en un període determinat per tal de poder seguir cronològicament els fets.

Sento no aprofundir en el tema, però no sé treure'n més suc.

Mariona Ribas

Anònim ha dit...

Aquests quadre, representa les quatre grans cròniques.

Aquest quadre també l'havia vist a polònia encara que mai m'havia cridat l'atenció n'hi havia pensat que es tindria un sentit com el que te respecte a les quatre grans cròniques.

Tal com ha dit la mariona això ens fa veure la gran importància que tenen les cròniques en la nostre vida.

Laura Badia 1r BATX-SOCIAL

Anònim ha dit...

Aquest símbol, a part de ser al quadre del polònia de fons quan l'ara expresident Montilla parlava al final del programa, crec i de fet n'estic força segur, també està en alguna cambra de l'edifici de la Generalitat de Catalunya a Barcelona.
La jota vermella i la creu em fan venir al cap la jota de Jordi i la creu d'aquest mateix, pintada amb vermell ja que és un color tant nostre, doncs les quatre barres n'estan pintades.

Arnau Huguet Bordons.

Anònim ha dit...

Aquest quadre surt a darrere del montilla quan fa el seu discurs el acabà el programa de Polònia.Crec que la J és de Jaume I i en part vol dir les quatre cròniques.

Júlia Gamisans font

Anònim ha dit...

Jo també l'he vist al polònia, i crec que es refereix a les quatre cròniques catalanes. Concretament, i com tots heu dit i estic d'acord amb vosaltres, crec que aquesta J és de Jaume I.
Però si mirem tot el quadre sencer, jo també hi he identificat la frase: "què us diré?" que sortia a la pàgina 25 del llibre que tenim de Català, i feia referència a la crònica de Ramon Muntaner, si no m'equivoco. I per tant verifica que aquest quadre fa referència a més d'una cronica, és més, crec que hi ha un símbol per a cada una d'elles.

Maria Domènech
1BCA

Salut Enrqiue ha dit...

Sé que té quelcom a veure amb les cròniques, però ben bé no sé on ubicar-lo.

Anònim ha dit...

Les quatre cròniques, 1990
Les cuatre cròniques
Procediment mixte sobre fusta
251 x 600 cm
Colecció Generalitat de Catalunya, Barcelona
Obra ubicada en la Sala Tarradellas (sala de Govern), Palau de la Generalitat de Catalunya, Barcelona
És la informació que he trobat es veu que és d'Antoni Tàpies i es troba a la generalitat
Andreu Morales

Anònim ha dit...

aquest quadre em sona del parlament de catalunya (de fet més concretament de polònia)! i crec que la J simbolitza Jaume i el número 1 de Jaume l, referent a la creu crec que simbolitza la religió ja que aquest monarca destaca pel seu esperit religiós. pero sincerament, crec que sino hagues estat posat en el context que estem estudiant les cròniques crec que no ho hages descobert!

Pau Agudo 1BCA

Anònim ha dit...

Aquest quadre com ve diu tothom surt a Pòlonia mentre el Montilla està fent un discrus.
La J significa Jaume i el numero 1 de Jaume I.
La creu vermella es basa en el que Jaume I destacava més, l'esperit religió. Per tant, aquest quadre té a veure amb les quatre grans cròniques i amb això podem veure la importància que tenen les quatre cròniques en la història, la nostra història.

Laia Paradell Cases

Anònim ha dit...

Aquest simbol es pot dir que fa referència a Jaume I, un gran rei que va conquerir grans territoris. Tot i que em sembla que em sona d'una altre cosa...........
A sí!!!!
També surt al programa que fan cada dijous a TV3, a Polònia. Sempre surt el Montilla, fen un dels seus discursets....
A no, que ara ja no és president.... " xist " !!

Anònim ha dit...

Perdó, el que acaba d'escriure el comentari es diu Enric Perarnau....

Anònim ha dit...

El símbol d'aquesta fotografía correspont a Jaume I i les 4 grans cròniques.
En aquest simbol es pot reconèixer a Jaume I(J1) i també les altres cròniques(amb la creu).
Per una altre banda cal dir que aquest símbol també surt en el programa de TV3, el Polònia.

Xavi Ribas

Anònim ha dit...

Com ja han comentat altres companys, aquest és el fragment corresponent a Jaume I del quadre que apareix sempre que surt el president al despatx de la Generalitat del programa Polònia.

L’autor de l’obra és Antoni Tàpies i en el quadre hi són representades Les Quatre Grans Cròniques que corresponen al període de màxima expansió de la Corona catalanoaragonesa i els seus protagonistes. Ara que les hem estudiat i comprenc la importància que tenen en la literatura catalana, em miro aquesta pintura d’una altra manera ja que anteriorment no m’havia plantejat quin era el seu significat ni tampoc perquè havien escollit aquest lloc tan rellevant (la Generalitat) per exposar-la.

Alícia Claramunt 1BCA

Laia Freixanet Graners 1BSC ha dit...

Impossible no repetir el que han dit els altres, així que seré breu. Està a la Generalitat i al polònia el posen a darrere de Montilla al final del programa, quan diu el seu discurs. Simbolitza les quatre gran cròniques, la "J" de Jaume, l'"I" de primer i la creu és una manera de firmar d'Antoni, però no sé si té algun altre significat...

Cristina Morral Salazar ha dit...

Com ja han dit els meus companys aquests quadre es de Tàpies,
dedicat a les quatre grans cròniques de Jaume primer. La j i el numero 1 representa a Jaume primer i la T a la firma de Tàpies que feia sempre en els seus quadres.
Es troba a la Generalitat de Catalunya en el despatx del govern on es fan les reunions, que també surt al Polònia quan el Montilla fa el discurs final del programa.

Sonia Rinaz ha dit...

Crec que era la manera de signar de Antoni Tàpies, és a dir, que el quadre és seu.
Encara que aquesta fotografía és una cuarta part del quadre real.
Ah i surt a Polònia!

Anònim ha dit...

Aquesta imatge és un tros del quadre que va fer Antoni Tàpies i es una representació de les quatre grans cròniques. Aquesta imatge representa la primera crònica la de Jaume I.
No m'he fixa't mai que surt al Polònia.

MARIA JOSÉ VERA 1rBatx/Social

Anònim ha dit...

el segon és porta accent. :)
Maria José

Anònim ha dit...

Ho sento la he pifiada, no és la jota ni la creu de Sant Jordi, sinó la jota de Jaume primer...

Arnau Huguet Bordons

Anònim ha dit...

Em sembla recordar haver mirat aquesta imatge en alguna altre classe de català potser de la ESO inclús. Aquesta imatge forma part d'un quadre més gran que l'han dividit en quatre parts, ja que estan reflectides les quatre grans cròniques. Aquí podem veure-hi la de Jaume I. Aquesta creu que hi ha realment no se que significa, però si que hem sona d'haver-ho vist a altres llocs, aixi que soposo que serà un senyal d'aquella época... Ara que ja he estudiat una mica més sobre aquest tema podria expandirme explicant la història d'ell, però em sembla que ara no bé al cas, encara que ara ja puc relacionar millor les idees. A part de ser una part del quadre d'Antoni Tàpies, també surt a Polonia, redera del Montilla quan parla.

Ariadna Sampons Vidal
1er BTX- Social

Marina Rodríguez Travé ha dit...

La J és la inicial del nom de Jaume i el número 1 en petit és de I (primer): Jaume I. És un dels de les quatre grans cròniques.
Sincerament no en tinc ni idea de que vol dir el +, no crec pas que sigui per la religió, ja que tots els palets surten aproximadament igual, i si fos per la religió surtiria més d'abaix, però bé, no ho sé. Com bé he pogut llegir també podria ser per les quatre grans cròniques.
És un quadre que es troba en una de les cambres de la Generalitat de Catalunya. Aquest quadre també es pot veure a Polònia al final de tot quan l'ex president Montilla feia un discurs.

No he pogut aportar cap idea nova, ja que això no sembla gaire un debat, si és una cosa ho és, no en pot ser una altre, com a molt pots no saber-ho.

Anònim ha dit...

Aquest símbol fa referència al quadre de la generalitat, al lloc on es fan reunions del consell executiu. M'enrecordo que surtia al darrere del montilla al programa polònia.
Aquest quadre és de Tàpies i fa referència a les quatre grans cròniques. La + és una creu que apareix en molts quadres de Tàpies.

Nil Vallès
1BSC

Anònim ha dit...

Segurament tindre ventatge i influència en aquest fòrum ja que sóc de les últimes però...

Aquest quadre va pertany a una sèrie de quatre quadres pintats per Antoni Tàpies a l'any 1990. Aquest quadre es troba al palau de la Generalitat de Catalunya. Aquest quatre plafons estan dedicats a les Quatre Grans Cròniques, definits per Àngel Guimerà com els «quatre evangelis de la pàtria catalana».


La J dira que pertany a el rei Jaume que va haver-hi antigament en aquesta regió i el + tot i que és present en la majoria dels seus quadres com bé diu en Nil crec que també es despren el significat de primer.

He buscat infomació a la pàgina seguent:
http://caballe.cat/wp/les-quatre-grans-croniques-antoni-tapies-palau-de-la-generalitat/

Berta Ferrer
1BCA

Anònim ha dit...

Aquest símbol com ja an dit surt en la cronica de Jaume primer el conqueridor. Perquè la J és de Jaume i el 1 és perquè va ser l ´ únic fill i perquè va ser rei quan encara era un nen. També surt en la generalitat de Catalunya i en el programa que digues que és diu polonya a darrere del Montilla.

Noel Flores Corrales 1BSC